Mapa i Territori

Psicologia General

«Sinó està a les teves mans caviar una situació que et produeix dolor, sempre podràs escollir una actitud amb la qual afrontar-la»

Viktor Frankl

Aquests són dos conceptes molt utilitzats en psicologia, i que d’una manera molt general, ens ajuda a entendre d’una manera (molt) global, un dels possibles orígens del malestar de les persones.
Territori: Realitat total i igual per a totes les persones, per exemple, una ciutat té la mateixa localització geogràfica per a tothom, els seus edificis emblemàtics, la seva franja horària, el mateix plànol de la ciutat, etc.
Mapa: la part de la realitat que ens és pròpia, és a dir, la manera subjectiva amb la qual interpretem el territori. Seguint amb l’exemple anterior, una ciutat com per exemple Barcelona, no la percep igual una persona que hi viu, una que sols hi treballa, o una que la visita per primera vegada, per exemple. Tot i que és la mateixa ciutat per a les tres persones, les vivències i els records relacionats amb aquesta seran completament diferents per cada una d’aquestes tres persones, per les quals el territori serà el mateix, però el mapa no. Per tant, podem afirmar que hi ha un sol territori (en el nostre exemple, la ciutat) però múltiples mapes (percepció de la ciutat), un mapa per a cada persona. Aquest mapa l’anem creant des de la nostra infantesa a partir dels mapes de les persones del nostre entorn.
Quan la realitat entra en contradicció amb el nostre mapa les persones tenim diferents reaccions, les dues principals són:
– Negar la realitat i aferrar-nos al nostre mapa com a única manera de veure i interpretar el món.
– Obrir-nos a la realitat incorporant noves perspectives que fins llavors no tenia el nostre mapa, aportant-nos nous recursos per fer front a la realitat.
Així doncs, des del punt de vista psicològic, és important veure si el mapa amb el qual vivim i percebem la nostra vida ens apropa al benestar, ens és útil per a desplaçar-nos pel territori i ens ajuda a ser qui realment volem ser.Per a reflexionar…

El teu mapa encaixa en el territori? Et sents lliure o empresonat/da? El teu mapa té en compte els teus desitjos i necessitats? Creus que t’aniria bé una auto revisió i/o actualització del teu mapa? Què t’agradaria canviar del teu mapa? Per a què ho canviaries?

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.
Tienes que aprobar los términos para continuar

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Obrir xat
Necessites ajuda?
Hola! En què puc ajudar-te?